Halka – och knasiga cykelbanor

Förra hösten pratade jag och kollegan om att man kanske ville sluta cykelpendla i september/oktober någon gång, när temperaturen börjar dra sig stadigt ner under 10-strecket. Det lät rimligt då. Innan jag blivit såld på cykling. Jag tror även P har tänkt om eftersom vi båda varit ute i lägre temperaturer än så.

Idag är det 1 november och ännu har jag inga planer på att ställa undan cykeln för vintern. Och idag var det dessutom ett otroligt vackert väder. Men kallt. Tre grader kallt (-3). Men klar blå himmel och vindstilla. Och första frosthalkan. Jag hade preppat med lite mer på huvudet och dubbla handskar, och det gick faktiskt riktigt bra med de vanliga cykelkläderna även i denna temperatur. Men så har jag ju ett underställ under också.

Det var en förvånansvärt skön tur till jobbet trots kylan. Däremot var halkan lite mindre trevlig. Ingen egentlig fara på så sätt, men man fick vara på helspänn, bara använda bakbromsen och cykla så rakt som möjligt. Efter en stund klickade jag även loss fötterna och körde med dem lösa på mina vändbara pedaler som jag tänkt byta ut men turligt nog inte gjort ännu. Att göra en SPD-vurpa i låg fart eller stillastående är en sak. Men man vill inte halka omkull i hög fart när man sitter fast.

Jag har funderat på att skaffa dubbdäck, men vet inte om det är värt kostnaden. Kommer jag fortsätta cykla när temperaturen sjunker ännu lägre? Att släppa ut lite luft ur däcken för att på så sätt få lite bättre fäste kanske räcker för den kalla period jag fortfarande håller på?

Cykelbana vid Hornstulls strand
Cykelbana vid Hornstulls strand

Att vi nu har vintertid märks när det är dags att åka hem. Kolsvart redan vid femtiden. Men det går det också. Och det är då man reagerar extra mycket över planeringen av cykelbanan på Hornsbergs strand. Där de ställt Herr Gårman-skyltar mitt i banan (se bild). De syns ju inte speciellt väl i mörkret. För att inte tala om alla andra förvirrande faktorer rörande denna cykelbana. Läs diskussionenCyklistbloggens facebooksida för detaljerna. Någon trodde till och med att fotot här ovan var photoshoppat! 🙂

Posted from Solna, , 17112, SE.

Kommentera gärna