52 kilometer nostalgitripp

I lördags var det dags för en sista långrunda inför Vättern. De planerade 75 till 80 kilometrarna hemma i Uppsala blev bara 52, eftersom jag kom iväg lite för sent och hade en tid att passa. Men vilken nostalgitripp det blev!

Jag utgick hemifrån Lövstalöt mot Bälinge – Ulva – Ärentuna – Närlinge – Björklinge – Skuttunge – Bälinge och hem. Första 3 milen gick utmärkt, förutom att vid norra delen av Långsjön i Björklinge så försvann helt plötsligt asfalten och det blev till att köra skumpig grusväg i 2 kilometer. Tur man har en ordentlig cykel så det gick att fortsätta i 30-tempo, även om armarna nästan skakade sönder…

Resten av vägen blev lite jobbigare. Regnet kom och med det vinden, som såklart vände sig emot mig. Då är det tungt att köra själv ute bland de öppna fälten. Men trots det gick det ganska bra. Med någon mil kvar behövde jag lite energitillskott, och stannade till för att äta lite energibar. Och vilken tystnad. När fartvinden i öronen försvann. Stora öppna fält och bara en mindre kakafoni av fågelkvitter. Inte dumt för en liten paus.

Efter några minuter bar det av hemmåt igen, och det blev ändå en ganska bra runda tempomässigt. Nu bjuder ju inte Uppsalaslätten på så mycket variation i höjd precis, så det blev inga fartrekord i några utförsbackar. Men att då själv hålla 28kmh i snitt är jag ganska nöjd med.

Så var det ju det här med nostalgi. Under rundan passerade jag massor av ställen som jag har minnen från. Nya minnen från mina år 5 till 20 ploppade upp för nästan varje kilometer som passerades. Ett litet axplock:

 • Fotbollsplanerna i Ärentuna, där jag spelade knattefotbollsmatcher en gång i tiden.
 • Vid de återkommande friluftsdagarna med kamp mellan Björklingeskolan och Storvretaskolan cyklade vi ibland delar av lördagens rutt.
 • Flera gamla kompisars barndomshem passerades. Undrar om föräldrarna bor kvar fortfarande.
 • Skolan, Skogsvallen och Fritidsgården i Björklinge finns det många minnen från.
 • Jag cyklade på bussvägen vi åkte till högstadiet, passerar och kommer ihåg stället där skolbussen la sig på sidan i diket en av vintrarna.
 • Det gamla flyttblocket Myggstenen som vi gjorde utflykter till på cykel, både med och utan föräldrar.
 • Jag passerade även stället en av mina tidiga simtränare bodde på.
 • Bälinge. Behöver inte säga så mycket mer, där har mycket hänt.
 • Ulva kvarn. Vägen dit har jag både cyklat och kört bil på många gånger. Även åkt buss på från skolan. Man åkte med omvägen via Ulva när Nisse körde för då fick man stå med honom och styra dörrarna. På köpet fick man skäll av de coola killarna när man råkade klämma någon i klämlisten i dörren av misstag. Kommer även ihåg andra besök till Ulva för bad och fiske.
 • Längs med samma väg fanns även en crossbana som vi ofta utnyttjade för att köra BMX på. Nu hade ju inte jag någon riktig BMX men väl en hemmabyggd.
 • Och sist men inte minst F16. Det stora flygfältet. KC och dess lilla bergrum i närheten av Ulva utanför området som man var ner i några gånger. Ingången och antennerna fanns fortfarande kvar på plats.

Dessa minnen gjorde att träningsrundan blev snäppet lättare, och leendet på läpparna återkom flera gånger då minnesbilderna dök upp i huvudet.

Nu är det bara några dagar kvar till Vättern. Ingen mer långrunda, några pendlingsdagar och mest äta, sova och vila. På fredag morgon bär det av ner mot Motala. Hoppas väderprognoserna håller i sig.

Träningsrundan

Posted from Uppsala County, Sweden.

Kommentera gärna