Tempopremiär

I onsdags den tredje september testade jag och Jocke någonting nytt. Vi hade blivit inbjudna till att testa tempolopp i en av SMACK-seriens deltävlingar som en del i Svenska Cykelförbundets satsning på Paracykel.

Årets sista lopp i serien av träningstävlingar gick vid Lindholmen strax norr om Vallentuna, och denna dag var det 10 km tempocykling som gällde, något kortare än de vanliga 14km just denna bana annars är, på grund av ett vägarbete vid den normala vändpunkten.

Ingen av oss har kört tempo tidigare och det skulle bli kul att testa. Vi gick ut hårt och redan efter 500 meter började det kännas i benen som blev överraskade. Men vi rullade vidare och hade bra fart. Om jag minns rätt ca 38 km/h fram till vändpunkten vid 5km. Precis efter vändningen tappade vi kedjan på grund av den dåliga större framklinga som sitter på cykeln, och fick efteråt beröm för att Jocke var så otroligt snabb på att lägga på den igen. Tur i oturen att det hände precis efter vändning när vi ändå inte hade någon vidare fart.

Vägen tillbaka gick lite tyngre och med ca 2-3 kilometer kvar började mjölksyran komma. Men vi försökte hålla i, och gick i mål på ca 17 minuter och ungefär 35 km/h i snittfart. Mer eller mindre döda, men vi borde kunna göra bättre ifrån oss tycker vi båda. Det får dock bli vid ett annat försök i vår när SMACK-serien drar igång igen.

Tempo är nog egentligen inte rätt gren för någon av oss, men det var kul att testa och vi kommer med all sannolikhet att göra några fler försök nästa år.

Att vi blivit inbjudna till att testa på dessa lopp beror på att Svenska Cykelförbundet i år kör en satsning på att få upp intresset för Paracykel, då de behöver få in fler förmågor i det svenska talang- och landslaget. Då Jocke är en aktiv cyklist och inne i ”svängen” så har han hakat på de ”prova-på” dagarna SCF och SMACK har tillsammans då personer med funktionsnedsättningar helt gratis kan få komma och testa tandemcykling tillsammans med piloter som hjälper till vid dessa träffar.

Jag var själv med, tillsammans med Jocke, på en sådan träff i tisdags, då vi träffades ute i Bromma för en tur på drygt fyra mil ut på Ekerö och tillbaka i ett suveränt sensommarväder med en begynnande vacker solnedgång när vi på vägen tillbaka cyklade över Nockebybron. Det var kul att träffa andra som kör tandem och snacka lite cykling, och det blir nog fler gånger.

Posted from Åkarp, Skåne County, Sweden.

Kommentera gärna