Summering 2013

Fler och fler börjar kommunicera med hjälp av infografik, så jag ska väl inte vara sämre jag. Här är mitt cykelår 2013 i siffror. (summerande text längre ned)

Mitt cykelår 2013 - infographicsUnder 2013 har jag genom mina cykelpendlade 187 mil sparat ca 604 kg CO2-utsläpp och ungefär 3.400 kronor i bensinpengar. Som förmodligen redan spenderats på cykelprylar…

Totalt cyklade jag 4045 kilometer under året fördelat på 307 mil på crossen och 97 mil tillsammans med Jocke på hans tandem. Det är en ökning av totalsträckan på 252% jämfört med 2012, men då pendlade jag inte hela året heller.

Under året har jag spenderat nästan 169 timmar på cykelsadeln. Jämfört med 71 timmar 2012. Antalen lopp har varit fem stycken och de är tillsammans 612 kilometer av den totala sträckan för året. Ett av dem var ett tempolopp, och det blir det kanske fler av under 2014.

Jag har under året klättrat 34.000 höjdmeter på cykeln, och ungefär rullat lika många nedför. Slår man ut den stigningen på totalsträckan är årets totala snittlutning 0,84%. Även där är det en ökning jämfört med förra året som låg på 0,64%. En oerhörd förbättring.

Även snittfarten för året förbättrades som tur är. Totalt inklusive pendling genom stadstrafik ligger den på 23,3 km/h, att jämföra med förra årets 22,4. Tittar man enbart på de cyklade motionsloppen så har farten ökat från 25,2 till 29,3 km/h. Når jag över 30 i snitt under 2014 tro?

Med årets motion har vikten minskat med 2 kg (äter fortfarande gott och vad och hur mycket jag vill) och snittpulsen för alla aktiviteter har minskat från 156 bpm till 149. Vi får se om den kan sänkas ytterligare under det kommande året.

Utförda motionslopp

Under året har jag tillsammans med Jocke klarat av min första Vätternrunda. Även om vi inte nådde vår måltid så gick det ändå över förväntan, mycket nog tack vare det fina vädret, nattens hårda motvind till trots. Jockes kändisskap medförde även att vi blev omskrivna i tidingen Cykla nummer 4 2013. I november anmälde vi oss till 2014 års Vätternrunda.

Artikel i Cykla

Andra lopp som klarats av  är både Roslagsvåren som en del av uppladdningen till Vätternrundan, och Roslagshösten där vi försökte kapa tid rejält – men misslyckades rejält. Trots Jockes fenomenala påläggning av hoppad kedja under rull i dryga 40 kmh i nedförsbacke.

Jocke och jag testade även ett tempolopp över en mil i SMACKs regi. Det gick inte så snabbt som vi hoppats men vi skyller på materialfel och svårigheter att använda de högre växlarna.

Självklart körde jag även STHLM Bike i år, denna gång på tandem tillsammans med Jocke. Eftersom jag och Patrick varit med från första loppet 2012 måste vi ju fortsätta och bli veteraner någon gång i framtiden…

Pendling

Under 2013 har jag försökt pendla till och från jobbet på cykel så mycket som möjligt. Det har som sagt resulterat i nästan 190 pendlingsmil. Något som sparat både på miljö och pengar förutom det jag själv fått i form av bättre allt. De gånger jag tar bilen till jobbet och sitter i bilköer är frustrationen stor.

Pendlingen har även medfört ett ökat deltagande i debatten om cyklisters rätt i samhället (många tycker vi inte borde finnas) och bemötande av det cyklisthat som framför allt under våren och sommaren var stort på nätet. Både mitt och andras blogginlägg om ordet memil har varit välbesökta även under 2013.

Kommunen har försökt förstärka sin position gentemot cyklisterna i år, och man har antagit fina(?) cykelplaner som ska förbättra för alla trafikantslag. Om det bara är tomma ord inför valåret återstår att se, men jag känner viss skepsism.

Däremot har jag fått respons på mina klagomål om en delsträcka på vägen till mitt jobb som är en relativt nyanlagd cykelbana som knappt någon cyklist vill använda på grund av de fundamentala fel som gjorts när den byggdes. Den kommer göras om under 2014. Förhoppningsvis till det bättre. Synd bara att så mycket pengar slösas bort på sådant som måste göras om och göras rätt. Ett antal sådana fall har kommit upp under året, bara i Stockholm. Varför inte tänka en gång extra och göra rätt från början?

2013 var året då jag tänkte ge mig på vintercykling ordentligt för första gången. Dubbdäck införskaffades och monterades. Men det blev lite av ett antiklimax, för någon snö kom aldrig och temperaturen nådde minusskalan endast ett fåtal gånger. Men dubbdäcken hade jag nytta av två dagar då andra tyckte det var halt och cyklade omkull. Jag hoppas på att vintern kommer på riktigt i januari istället.

Annat än cykling

Under året bestämdes att jag tillsammans med Patrick och hans fru ska bilda Triathlon-laget Velocista under World Triathlon Stockholm i augusti 2014. Jag ska simma. Det betyder att jag måste komma igång med simträningen ordentligt. Det har väl gått sådär. Jag har lyckats ta mig ned till bassängen några få gånger under hösten men mer lär behövas framöver. Framför allt eftersom jag även bestämt mig för att köra en hel Triathlon-sprint själv uppe i Tällberg, också det i augusti, tillsammans med min syster. Löpningen har jag inte alls kommit igång med ännu.

God fortsättning på det nya året!

Posted from Stockholm, Stockholm County, Sweden.

Kommentera gärna